ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ: Τα κρούσματα σε 16 χώρες και ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Καμμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίπης των χοίρων που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα 152 θανάτους στο Μεξικό, προειδοποίησε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κέιτζι Φουκούντα.  «Σε μία εποχή που ο κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο ταχύτατα από άκρου εις άκρον του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να μην μπορεί να φθάσει ο ιός», τόνισε ο Φουκούντα σε τηλεφωνική του συνέντευξη από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη. Καθώς η νόσος, που ξεκίνησε από το Μεξικό έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ο ΠΟΥ αποφάσισε να αυξήσει στο 4 το επίπεδο συναγερμού της 6βαθμης κλίμακάς του, όπερ σημαίνει πως υπάρχει «σημαντική αύξηση της πιθανότητας» να σημειωθεί πανδημία.Ύποπτα κρούσματα αναφέρονται σε πολλές χώρες του πλανήτη.

ΜΕΞΙΚΟ
Το Μεξικό αποφάσισε σήμερα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 152 ανθρώπους. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας της χώρας η επιδημία φαίνεται να περιορίζεται. Ο Ανχελ Μιγκέλ Κόρδοβα δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών χθες Δευτέρα ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο της Κυριακής. 
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων γρίπης των χοίρων πέρασε από τα 17 στα 40. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Νίκολα Ρόξον, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις ύποπτες περιπτώσεις θα γίνουν γνωστά εντός των προσεχών ημερών.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ο Καναδάς ανακοίνωσε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Τέσσερα στην επαρχία της Νέας Σκωτίας και δύο στη Βρετανική Κολομβία. Πρόκειται για σπουδαστές που συμμετείχαν σε σχολικές εκδρομές στο Μεξικό, στη χερσόνησο Γιουκατάν, και παρουσιάζουν σε ελαφρά μορφή τα συμπτώματα της νόσου. Στο Οντάριο 10-12 άτομα έχουν τεθεί υπό παρακολούθησιν, αλλά κανένα κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. 
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οι υγιεινομικές αρχές της Κολομβίας έχουν θέσει υπό παρακολούθησιν 12 άτομα που έφθασαν από το Μεξικό και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, αλλά δεν βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ενας Νοτιοκορεάτης που επέστρεψε πρόσφατα από το Μεξικό έχει εντοπισθεί ως το πρώτο πιθανό κρούσμα γρίπης των χοίρων στη χώρα.
ΔΑΝΙΑ
Στη Δανία πέντε άτομα που επέστρεψαν από το Μεξικό και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση σε δύο νοσοκομεία.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένεθ ανακοίνωσε χθες ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης των χοίρων σε άνδρα που διέμεινε στο Μεξικό, δηλώνοντας ότι είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίσθηκε στην Ευρώπη. Ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων στην Ισπανία ανέρχεται σε 20.
ΗΠΑ
Συνολικά 44 κρούσματα γρίπης των χοίρων έχουν εντοπισθεί σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, Οχάιο, Κάνσας, Τέξας και Καλιφόρνια. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι 28 μαθητές ιδιωτικού σχολείου της Νέας Υόρκης έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων. Τριάντα τρεις γάλλοι μαθητές βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο ανταλλαγής με το εν λόγω σχολείο, καθώς και ένας από τους καθηγητές τους και έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, λαμβάνουν αγωγή και είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον γάλλο πρόξενο στη Νέα Υόρκη. Στο Μίσιγκαν ανακοινώθηκε ένα πιθανό κρούσμα γρίπης των χοίρων.
ΓΑΛΛΙΑ
Ενα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γαλλία, σε γυναίκα που ταξίδεψε στο Μεξικό.
ΣΚΩΤΙΑ
Δύο άτομα που νοσηλεύονται από το βράδυ της Κυριακής στη Σκωτία είναι τα πρώτα κρούσματα γρίπης των χοίρων στη Σκωτία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Επτά ακόμη άτομα, ανάμεσα στα 22 που έχουν έλθει σε επαφή με τους δύο νοσούντες έχουν εκδηλώσει «ελαφριά συμπτώματα», αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για εκδήλωση της νόσου.
ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων, ανακοινώνοντας ότι ένας 40χρονος άνδρας που επέστρεψε πρόσφατα από το Μεξικό και νοσηλεύεται έχει μολυνθεί από τον ιό, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Ενας νεαρός 26 ετών που παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα μετά την επιστροφή του από το Μεξικό και νοσηλεύεται από την Κυριακή δεν έχει προσβληθεί τελικά από τη νόσο.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Η Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε την εμφάνιση τριών κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων, ενώ δέκα ακόμη άνθρωποι είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Τόνι Ράιαλ. Περιλαμβάνονται σε ομάδα 25 ατόμων από κολέγιο του Οκλαντ που ετέθησαν σε καραντίνα από το Σάββατο μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.
ΠΕΡΟΥ
Μια πρώτη ύποπτη περίπτωση εντοπίσθηκε στο Περού, μετά την εισαγωγή σε νοσοκομείο άνδρα που επέστρεψε χθες από το Μεξικό.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Στη Σουηδία, τουλάχιστον πέντε άτομα, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μεξικό, εξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό, σύμφωνα με τη Μία Μπρίτινγκ, υπεύθυνη της σουηδικής υπηρεσίας για τον έλεγχο των μεταδοτικών νόσων.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Πέντε Ελβετοί που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και έχουν επιστρέψει από το Μεξικό εξετάζονται, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Ζαν-Λουΐ Τσύρχερ.
ΚΙΝΑ
«Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα» της γρίπης των χοίρων στην Κίνα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση πολλούς ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης των χοίρων. «Εξετάζονται πολλά πιθανά κρούσματα», διευκρίνισε ο Τρόντσον.
ΡΩΣΙΑ
Στη Ρωσία δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Ωστόσο η χώρα έχει ανακοινώσει προληπτικά μέτρα, όπως ελέγχους σε όλα τα αεροσκάφη που φθάνουν από την αμερικανική ήπειρο. 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1) Καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Ήδη, οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
2) Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.
3) Διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά σήμερα.
4) Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών. 
5) Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339″. 
6) Σε ετοιμότητα βρίσκονται 5 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος) όπου υπάρχουν θάλαμοι αποσυμπίεσης για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Τι είναι η γρίπη των χοίρων;
Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται. 

Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;
Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο. 

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ).
Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. 
Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. 
Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών. 

~ από showbitch στο 28/04/2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: